VandaagindeMuziek.nl

&

Met de muziekgeschiedenis van vandaag, de jarigen en albums en singles die vandaag in Nederland, België, Engeland, Amerika, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Italië, Denemarken, Zweden, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland nummer één zijn gekomen.

Jarigen van vandaag

1941: RONALD ISLEY

THE ISLEY BROTHERS 

ZANGER

1941: JOOP TWUIJVER

HET LOWLAND TRIO

ZANGER/GITARIST

1943: JOHN DALTON

THE KINKS BASSIST

1944: MARCIE BLANE

ZANGERES USA

1946: RICHARD HATCH

ACTEUR USA

1948: LEO SAYER 

ZANGER ENGELAND

1949: AD VAN LIEMPT

DOCUMENTAIREMAKER NL

1952: MR T. 

(LAURENCE TUREAUD)

ACTEUR USA

1955: STAN LYNCH

TOM PETTY & THE

HEARTBREAKERS DRUMMER

1957: RENEE SOUTENDIJK

ACTRICE NEDERLAND

1961: TIM LEVER

DEAD OR ALIVE TOETSENIST

1967: AXEL VAN DER ENDE

RADIOPRODUCER NL

1979: YVES HUTS

EPICA BASGITARIST

1980: GOTYE

(WOUTER DE BACKER)

ZANGER BELGIË/

AUSTRALIË

1981: TOM MICKERS

ACTEUR NEDERLAND

1981: MAX MUTZKE

ZANGER DUITSLAND

1985: KANO ROBINSON

RAPPER ENGELAND

1985: MUTYA BUENA

EX-ZANGERES VAN 

THE SUGABABES

1987: ASHLIE BRILLAULT

ACTRICE USA

1992: OLIVIA OLSON

ZANGERES/ACTRICE USA

Songfestival-historie - Nationaal Jaren Zeventig

NATIONAAL SONGFESTIVAL: JAREN 70


11 FEBRUARI 1970
Het veertiende Nationaal Songfestival wordt op 11 februari 1970 rechtstreeks vanuit het Congresgebouw in Den Haag op televisie uitgezonden. Het programma wordt gepresenteerd door Pim Jacobs. Spinnewiel van Saskia en Serge is goed voor vijf punten. Linda van D.C. Lewis krijgt twee punten. Eén punt is er voor de liedjes van Joke Bruijs, Ben Cramer en Rosita Bloom. Ine van den Berg, Tony Anderson, Sandra Reemer en Bonnie St. Claire blijven puntloos. The Hearts Of Soul winnen met Waterman van Pieter Goemans. De drie zusjes uit Harderwijk vertegenwoordigen ons land tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival. Deze finale wordt op 21 maart 1970 rechtstreeks uitgezonden vanuit de RAI in Amsterdam. Willy Dobbe presenteert deze eindronde die door de Ierse Dana wordt gewonnen met All Kinds Of Everything. The Hearts Of Soul eindigen op de vijfde plaats. (foto: Het Aanzien Van 1970)


24 FEBRUARI 1971
Vanuit NOS Studio 4 in Hilversum wordt op 24 februari 1971 Het Nationaal Songfestival op Nederland 2 uitgezonden. Willy Dobbe presenteert deze vijftiende editie van de liedjeswedstrijd. Saskia en Serge zijn de enige kandidaten. Zij zingen zes liedjes, waaruit de kijkers per briefkaart kunnen kiezen. Uit de 2866 inzendingen blijkt dat men de voorkeur geeft aan Tijd van Gerrit den Braber en Joop Stokkermans. Tijdens de internationale finale het Eurovisie Songfestival op 3 april 1971 in Dublin eindigen Saskia en Serge op de zesde plaats. Sévérine wint voor Monaco met Un Banc Un Arbre Une Rue het Eurovisie Songfestival.


26 FEBRUARI 1972
De NOS besluit in 1972 om het Nationaal Songfestival eens totaal anders aan te pakken. Rechtstreeks vanuit Koninklijk Theater Carré in Amsterdam wordt op 26 februari 1972 op Nederland 2 een circusprogramma uitgezonden met Willy Dobbe als presentatrice en Barend Barendse (foto) als spreekstalmeester. Tussen de circus-acts door zingen Sandra & Andres Lang Zo Fijn Niet, De Oude Zigeuner en Als Het Om De Liefde Gaat. Alle drie liedjes zijn geschreven door Andres (Dries Holten) en Hans van Hemert. Tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival, die op 25 maart 1972 in het Schotse Edinburgh wordt gehouden, is Als Het Om De Liefde Gaat goed voor een vierde plaats. Vicky Léandros wint voor Luxemburg met Après Toi.


28 FEBRUARI 1973
Net als in 1972 organiseert de NOS op 28 februari 1973 een circusprogramma rondom het Nationaal Songfestival. Het wordt rechtstreeks vanuit Koninklijk Theater Carré in Amsterdam uitgezonden. Televisieomroepster Viola van Emmenes is de presentatrice. Barend Barendse is wederom de spreekstalmeester. Ben Cramer is de enige kandidaat. Hij zingt Kom Met Mij van Clous van Mechelen, het zelfgeschreven Melodie, De Oude Muzikant van Pierre Kartner en Kom Sylvia Dans Met Mij van Frans Peters en Jacques Zwart. De Oude Muzikant wint met 69 punten. Tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival, die op 7 april 1973 in Luxemburg wordt gehouden, eindigt Ben Cramer op de veertiende plaats. Na de Griekse Vicky Léandros is het dit jaar de beurt aan de Française Annemarie David om voor Luxemburg te winnen met Tu Te Reconnaitras. Net als in 1968 is Cliff Richard dit jaar de gedoodverfde winnaar. Met Power To All Our Friends eindigt hij als derde. Spanje wordt tweede met Eres Tu van de groep Mocedades. Israël doet dit jaar voor het eerst mee. Ei Sham van Ilanit eindigt als vierde.


27 FEBRUARI 1974
Omringd door Lenny Kuhr, Vicky Léandros, Anne-Marie David en Dana zingen Mouth & MacNeal op 27 februari 1974 drie liedjes tijdens het Nationaal Songfestival. Dit zijn Zoals De Oudjes Zongen, Liefste en Ik Zie Een Ster. Het programma wordt op Nederland 2 vanuit De Jaarbeurs in Utrecht uitgezonden. Willem Duys is de presentator. Ik Zie Een Ster wordt met een straatlengte voorsprong eerste. Tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival, die op 8 april 1974 in het Engelse Brighton wordt gehouden, worden Mouth & MacNeal derde - achter ABBA met Waterloo en Gigliola Cinquetti met Si. Met de Engelse versie van hun liedje, I See A Star, bereiken Mouth & MacNeal de achtste plaats in de Engelse hitparade. Dezelfde notering behaalt in Engeland ook Gigliola Cinquetti met Go.


26 FEBRUARI 1975
Op 26 februari 1975 wordt het Nationaal Songfestival vanuit de Jaarbeurs in Utrecht op Nederland 2 uitgezonden. Willem Duys is de presentator. Dit jaar kan er uit drie liedjes worden gekozen: Ik Heb Geen Geld Voor De Trein, Ding A Dong en Circus. Alle drie liedjes worden gezongen door Albert West, Debbie en Teach In. Eén Nederlandse en vier buitenlandse muziekdeskundigen kiezen het liedje. De keuze valt op Ding A Dong, een compositie van Dick Bakker en Will Luikinga. Dit liedje wordt nog eens door de drie kandidaten gezongen. Een jury van honderd personen, afkomstig uit alle Nederlandse provincies, wijst Teach In aan om Nederland te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. De internationale finale wordt op 22 maart 1975 in het Zweedse Stockholm gehouden. Teach In wint met 152 punten.


18 FEBRUARI 1976
Willem Duys is op 18 februari 1976 de presentator van het twintigste Nationaal Songfestival, dat rechtstreeks vanuit het Congresgebouw in Den Haag op televisie wordt uitgezonden. Er worden vijf liedjes gezongen door Sandra Reemer, Spooky & Sue, Bolland & Bolland, Rosy & Andres en Lucifer. Sandra Reemer wint met The Party Is Over, een liedje van Hans van Hemert. Die heeft hoorbaar zijn inspiratie geput uit Those Were The Days van Mary Hopkin. Tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival op 3 april 1976, ook in Den Haag en met Corry Brokken als presentatrice, wordt Sandra Reemer negende. Het internationale festival wordt gewonnen door de Britse Brotherhood Of Man met Save Your Kisses For Me.


2 FEBRUARI 1977
Na drie jaar niet in de landstaal te hebben hoeven zingen op het Eurovisie Songfestival wordt dit in 1977 weer verplicht gesteld door de Europese Radio Unie. Vanuit het Congresgebouw in Den Haag wordt op 2 februari 1977 het Nationaal Songfestival op Nederland 2 uitgezonden. De 21ste finale van dit Nederlandse liedjesfestijn wordt gepresenteerd door Ati Dijckmeester. Er worden tien liedjes gezongen door Heddy Lester, Arjan Brass, Bonnie St. Claire, Rita Hovink, Air Bubble, Peter Cook, Loeki Knol, Dick Rienstra en Maggie MacNeal. De jury bestaat uit bekende Nederlanders. Zij kiezen voor de onbekende Heddy Lester en het door Wim Hogenkamp en Frank Affolter geschreven De Mallemolen. Tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival, dat op 7 mei 1977 in Londen wordt gehouden, eindigt Heddy Lester op de twaalfde plaats.


22 FEBRUARI 1978
Vanuit het Congresgebouw in Den Haag wordt op 22 februari 1978 het tweeëntwintigste Nationaal Songfestival op Nederland 2 uitgezonden. Willem Duys is de presentator. Barry Duncan, Harmony, The Internationals en Kimm zijn de kandidaten. De jury, samengesteld uit oud-Songfestival-deelnemers en afgevaardigden van de elf Nederlandse provincies, kiezen ’t Is O.K. van Harmony om Nederland tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival in Parijs te vertegenwoordigen. Op 22 april 1978 eindigt Harmony op de dertiende plaats. Israël wint met A Ba Ni Bi door Izhar Cohen & Alphabeta.


7 FEBRUARI 1979
Het 23ste Nationaal Songfestival wordt op 7 februari 1979 vanuit het RAI Congrescentrum in Amsterdam op Nederland 2 uitgezonden. De presentatie is in handen van Martine Bijl. In tegenstelling tot andere jaren is er dit keer slechts één deelnemer - de groep Xandra rondom zangeres Sandra Reemer. Zij heeft zichzelf een moderne outfit aangemeten waarbij een     lange paardenstaart het meest in het oog springt. Sandra Reemer zingt vijf liedjes. Colorado, geschreven door Gerard Cox en Rob en Ferdi Bolland, wordt gekozen om Nederland op 31 maart 1979 in Jeruzalem te vertegenwoordigen tijdens de internationale finale van het Eurovisie Songfestival. Xandra eindigt op de twaalfde plaats met 51 punten. Israël wint, voor de tweede achtereenvolgende keer, met Hallelujah door Milk & Honey.


© Ton van Draanen, 2020 




Ad Visser: “Alle beschreven nieuwsfeiten op vandaagindemuziek.nl worden samengebracht door het getal. Een simpele datum vormt het spoor door de tijd. Elke dag weer. Een onderlinge samenhang tussen de gebeurtenissen lijkt te ontbreken maar bij elkaar vormen ze een complete levensgeschiedenis van de popmuziek”

#1 Albums

Nummer 1 in de Nederlandse

albumlijst op 21 mei

2005: What Are You Waiting

For - Krezip (1 week 1)

2011: Armen Open

Guus Meeuwis (1 week 1)

2016: Hard Work Pays Off 2

Broederliefde (14 weken 1)
2022: Mr. Morale & The Big 
Steppers - Kendrick Lamar (-)


Nummer 1 in de Vlaamse 

albumlijst op 21 mei

Geen nieuwe nummer 1-albums


Nummer 1 in de Waalse 

albumlijst op 21 mei

Geen nieuwe nummer 1-albums


Nummer 1 in de Britse

albumlijst op 21 mei


1983: Thriller

Michael Jackson (5 weken 1)

1988: Lovesexy – Prince

(1 week 1)

2005: Heart And Soul

Steve Brookstein (1 week 1)


Nummer 1 in de Amerikaanse

albumlijst op 21 mei

1966: If You Can Believe Your

Eyes And Ears 

The Mamas & The Papas

(1 week 1)

1994: Not A Moment Too 

Soon – Tim McGraw

(2 weken 1)

2005: With Teeth 

Nine Inch Nails (1 week 1)


Nummer 1 in de Duitse 

albumlijst op 21 mei

1979: Voulez Vous – ABBA

(4 weken 1)

2010: My Cassette Player

Lena (1 week 1)


Nummer 1 in de Franse 

albumlijst op 21 mei

2005: Mezmerize

System Of A Down (1 week 1)


Nummer 1 in de Zwitserse

albumlijst op 21 mei

2006: Stadium Arcadium

The Red Hot Chili Peppers

(5 weken 1)


Nummer 1 in de Oostenrijkse

albumlijst op 21 mei

2000: Das Album

Anton & DJ Ötzi (1 week 1)


Nummer 1 in de Italiaanse

albumlijst op 21 mei

Geen nieuwe nummer 1-albums


Nummer 1 in de Deense 

albumlijst op 21 mei

Geen nieuwe nummer 1-albums


Nummer 1 in de Zweedse

albumlijst op 21 mei

2004: You Are The Quarry

Morrissey (2 weken 1)


Nummer 1 in de Australische

albumlijst op 21 mei

1973: Hot August Night

Neil Diamond (2 weken 1)

2001: Lateralus – Tool

(1 week 1)

2006: Reach Out: The Motown

Record – Human Nature

(1 week 1)


Nummer 1 in de 

Nieuw-Zeelandse albumlijst

op 21 mei

2004: Forever And For Real

Adeaze (1 week 1)

2007: Minutes To Midnight

Linkin Park (2 weken 1)


Nummer 1 in de Canadese

albumlijst op 21 mei

Geen nieuwe nummer 1-albums

#1 Hits

Nummer 1 in de Nederlandse

Top 40 op 21 mei

1977: You’re My World

The Guys & Dolls (3 weken 1)


2005: Geef Mij Je Angst

Guus Meeuwis (3 weken 1)
2022: De Diepte - S10 
(1 week 1)


Nummer 1 in de Mega Charts

op 21 mei

1988: Nothing’s Gonna Change

My Love For You 

Glenn Medeiros (7 weken 1)

2005: Lekker Ding – Kus

(1 week 1)

2011: Happiness

Alexis Jordan (3 weken 1)

2022: De Diepte - S10
(1 week 1)

Nummer 1 in Vlaanderen

op 21 mei

1966: Spanish Eyes

Al Martino (1 week 1)

1983: Beat It 

Michael Jackson (4 weken 1)

2011: Set Fire To The Rain

Adele (2 weken 1)


Nummer 1 in Wallonië op

21 mei

Geen nieuwe nummer 1-hits


Nummer 1 in Groot-Brittannië

op 21 mei

1964: Juliet – The Four Pennies

(1 week 1)

1977: I Don’t Want To Talk

About It/The First Cut Is The

Deepest – Rod Stewart

(4 weken 1)

1988: With A Little Help From

My Friends – Wet Wet Wet

(4 weken 1)

1994: Come On You Reds

The Manchester United Football

Squad (2 weken 1)


Nummer 1 in Billboard

op 21 mei

1898: Uncle Josh’s Arrival In 

New York – Cal Stewart 

(5 weken 1)

1904: Blue Bell – Frank Stanley

 & Byron G. Harlan (4 weken 1)

1938: Cry Baby Cry 

Larry Clinton (4 weken 1)


1977: Sir Duke

Stevie Wonder (3 weken 1)

1983: Let’s Dance

David Bowie (1 week 1)

1994: I Swear – All-4-One 

(11 weken 1)


Nummer 1 in Cash Box op

21 mei

1955: Unchained Melody

Les Baxter/Al Hibbler/

Roy Hamilton (7 weken 1)

1960: Cathy’s Clown

The Everly Brothers (5 weken 1)

1983: Let’s Dance

David Bowie (1 week 1)


Nummer 1 in Record World

op 21 mei

Geen nieuwe nummer 1-hits


Nummer 1 in Duitsland op

21 mei

1984: Send Me An Angel

Real Life (4 weken 1)

1990: Verdammt Ich Lieb’ Dich

Matthias Reim (16 weken 1)

2001: Whole Again

Atomic Kitten (6 weken 1)


Nummer 1 in Frankrijk

op 21 mei

1973: Rien Qu’Une Larme

Mike Brant (1 week 1)

1994: Je Danse Le Mia

IAM (2 weken 1)


Nummer 1 in Zwitserland

op 21 mei

Geen nieuwe nummer 1-hits


Nummer 1 in Oostenrijk

op 21 mei

1995: Shut Up 

(And Sleep With Me)

Sin With Sebastian (7 weken 1)


Nummer 1 in Italië op

21 mei

1983: Billie Jean 

Michael Jackson (7 weken 1)

1994: Eins, Zwei, Polizei 

Mo-Do (2 weken 1)


Nummer 1 in Denemarken

op 21 mei

Geen nieuwe nummer 1-hits


Nummer 1 in Zweden

op 21 mei

2004: In Med Bollen

Markoolio (1 week 1)


Nummer 1 in Australië

op 21 mei

1960: Stuck On You/

Fame And Fortune

Elvis Presley (1 week 1)

1973: Tie A Yellow Ribbon

Round The Ole Oak Tree

Tony Orlando & Dawn

(7 weken 1)


Nummer 1 in Nieuw-Zeeland

op 21 mei

2004: They Can’t Take That

Away – Ben Lummis

(7 weken 1)


Nummer 1 in Canada op 21 mei

1977: When I Need You

Leo Sayer (2 weken 1)

1988: Always On My Mind

The Pet Shop Boys (2 weken 1)

2009: Consolation Prize

Julie Dorion (1 week 1)